De bevalling kondigt zich meestal aan in de periode van drie weken voor tot twee weken na de uitgerekende datum. Als er geen medische indicatie is bepalen jullie zelf waar je wilt bevallen. Verloopt de zwangerschap ongecompliceerd dan kan dat onder onze begeleiding gewoon thuis. We raden je aan om te kiezen voor de plek waar jullie jullie het prettigst voelen. Als jij ontspannen bent is het bevalhormoon oxytocine, dat nodig is voor een goede bevalling, het hoogst.  Je hebt dan minder pijn en de bevalling verloopt vlotter.

 

Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een bevalling in het ziekenhuis. Bij een tweede of volgende bevalling zelfs veiliger. Je kindje wordt steriel geboren en de huid wordt meteen bedekt met de bacteriën en virussen die er op dat moment in de omgeving zijn. Bij een thuisbevalling zijn die doorgaans wat minder agressief waardoor je kindje minder kans heeft op allergieën.

 

Dreigen er toch complicaties tijdens de bevalling dan gaan we met jullie naar het ziekenhuis. Dit gaat zelden met spoed gepaard, de meeste dingen zien we ruim op tijd aankomen.

 

www.knov.nl/actueel-overzicht/nieuws-overzicht/detail/gepland-thuis-of-poliklinisch-bevallen-even-veilig/