Bestemming
Bedenk bij het uitzoeken van je bestemming wat voor medische zorg er in het land beschikbaar is en wat de afstand is tot deze zorg mocht je aldaar hulp nodig hebben van een verloskundige of gynaecoloog. Kijk ook naar de algemene hygiëne, hoe groot is de kans dat je op je bestemming een voedselvergiftiging oploopt.

 

Vliegreis
Je kunt met het vliegtuig op vakantie gaan als je gezond zwanger bent. Sommige vliegmaatschappijen nemen liever geen hoogzwangere vrouwen (meestal vanaf 34 tot 36 weken) mee. Kijk dus altijd even op de website van de maatschappij waarmee je vliegt of je aan hun voorwaarden voldoet. In ieder geval heb je een zwangerschapsverklaring nodig van ons die niet ouder is dan een week voor de vertrekdatum. Bel naar Brigitte tijdens het spreekuur dan kun je de verklaring bij haar ophalen.

 

De GGD kan je adviseren als je zwanger ben en wilt gaan reizen.

 

Zika virus en zwangerschap

 

Skivakantie
Of je veilig op wintersport kunt gaan tijdens je zwangerschap, hangt af van een aantal factoren: hoe ver ben je zwanger, de hoogte van het wintersportgebied en je vaardigheden als skiër.

 

Duur van de zwangerschap
Tot twaalf weken kun je probleemloos skiën. De baarmoeder zit dan nog achter het schaambeen. Na 12 weken kan je baarmoeder bij een val geraakt worden door bijvoorbeeld ski’s, skistokken en andere personen. Het zwaartepunt van je lichaam verandert tijdens de zwangerschap; je staat minder stabiel op de ski’s en bent sneller uit balans. Ook vertraagt je stofwisseling, de banden van je baarmoeder verweken en je gewrichten worden soepeler; dit maakt dat je met sporten eerder blessures oploopt.

 

Hoogte
Ga niet naar een skigebied dat hoger ligt dan 2150 meter. In het hooggebergte bevat de lucht namelijk minder zuurstof. Je kunt hierdoor onregelmatig gaan ademen of benauwd worden. Als je tijdelijk naar een hoger gelegen gebied gaat, bijvoorbeeld om van een piste af te dalen, blijf dan niet te lang op een hoogte van 3000 meter of meer. Zorg er in ieder geval voor dat je verblijfplaats niet hoger dan 2150 meter ligt. Je lichaam moet altijd even wennen aan grote hoogtes. Neem dus de tijd om te acclimatiseren en doe vooral de eerste dag rustig aan. Dit geldt trouwens ook voor niet-zwangeren.

 

Ervaring
Het is niet aan te raden om voor het eerst te gaan skiën wanneer je zwanger bent. En ook als je een ervaren skiër bent, doe je er verstandig aan rustig aan te doen. Ski bijvoorbeeld een niveau lager. Hou er rekening mee dat jij zelf een goede skiër kunt zijn, maar dat een ander je omver kan skiën. De meeste zwangere vrouwen voelen zich minder zeker op hun ski’s.