De eerste afspraak
Zodra je weet dat je zwanger bent kun je meteen contact met ons opnemen. Brigitte, onze assistente, maakt met een afspraak voor jullie eerste echo en de eerste afspraak met je verloskundige. Brigitte stuurt je een bevestigingsmail met aanvullende informatie waaronder de brochure ‘ZWANGER!’ en informatie over prenatale screening. Als je wilt kun je ook op de praktijk langskomen om je in te schrijven, maak hiervoor met Brigitte een afspraak.

 

Echo

Medisch gezien hebben we een echo tussen de 10 en 13 weken nodig om de uitgerekende datum vast te stellen. Je mag echter altijd een vroege echo maken, neem hiervoor op tijd contact met ons op zodat we kunnen bepalen op welke datum dit het best kan, meestal zal dit tussen de 7 en 8 weken zijn.

Je komt voor het eerst bij de verloskundige als je 8 tot 10 weken zwanger bent. Dit mag ook eerder of later zijn als je dat wilt. De eerste afspraak duurt ongeveer 45 minuten. Kom bij voorkeur samen met je partner.

 

Vragen
We stellen jou en je partner veel vragen bij deze eerste controle, onder andere over je gezondheid, leefwijze, erfelijke aandoeningen en medische voorgeschiedenis. We zullen je ook vragen hoe eventuele eerder zwangerschappen en bevallingen zijn verlopen. Heb je ooit een miskraam of een abortus gehad, dan komt dit ook ter sprake. Om een schatting van de uitgerekende datum te kunnen maken willen we graag van je weten wat de eerste dag van jouw laatste menstruatie was.Welke vragen aan bod komen kun je lezen op zwangerwijzer.nl

 

Onderzoek
We meten je bloeddruk en, als je dit wenst, je gewicht en geven je een bloedafnameformulier mee voor ‘Diagnostiek voor U’ .

We testen je bloed op de volgende zaken:

Voor meer informatie over bovenstaand bloedonderzoek: pns.nl/bloedonderzoek-zwangeren

 

Naar het hartje luisteren
We kunnen vanaf 10 weken proberen om naar het hartje van jouw/jullie kindje te luisteren.

 

Informatie
Verder helpen we je op weg met veel informatie, bijvoorbeeld over voeding tijdens de zwangerschap, het regelen van kraamzorg en prenataal onderzoek.
Tot slot krijg je van ons een mapje met daarin een lijstje met dingen die je nog moet regelen en jouw persoonlijke zwangerschapskaart. Draag deze kaart altijd bij je tijdens de zwangerschap dan heb je altijd je medische gegevens bij de hand.

 

De tweede afspraak
Als je voor de tweede keer bij ons komt bespreken we de bloeduitslagen. Verder zullen we je vragen of je de kraamzorg al geregeld hebt. We bespreken ook jullie wensen voor de bevalling, thuis of in het ziekenhuis, en of je jullie kindje borstvoeding of kunstvoeding wilt geven. We nemen ook het aanbod aan zwangerschapscursussen met jullie door. Jullie krijgen hiervan een overzicht mee.

 

Vervolgafspraken

Sinds 2016 bieden we centering zwangerschap, aan, daarmee hebben we veel meer tijd om op al jullie vragen in te gaan. Je volgt na de eerste controle de centering pregnancy tot ongeveer 32 weken en komt daarna weer individueel op controle tot de bevalling.

Kies je vanaf de intake voor individuele controles dan zien je volgens onderstaande schema (of meer indien nodig)
– tot 24 weken om de 4 weken,
– tussen 24 en 30 weken om de 3 weken,
– tussen 30 en 36 weken om de 2 weken,
– de laatste weken iedere week.

De vervolgcontroles duren 15 minuten en 30 minuten voor de bevallingsinformatie. Denk je dat je meer tijd nodig hebt, geef dit dan aan bij onze praktijkassistente Brigitte als je een afspraak maakt.

We controleren het verloop van de zwangerschap en bekijken we hoe het gaat met jou en je baby. We meten je bloeddruk en gewicht, luisteren naar het hartje van de baby en beoordelen de groei en ligging van je kindje door middel van uitwendig onderzoek. Als dat nodig is, laten we je urine onderzoeken op eiwitten. Mochten er complicaties optreden, dan verwijzen we je door naar een gynaecoloog. Als blijkt dat alles goed is, nemen wij de zorg weer over. Zo niet, dan begeleidt de gynaecoloog je verder. Je kunt ons ook altijd even bellen als je nog vragen hebt, ongerust bent of naar het hartje wilt luisteren. Wanneer moet je ons zeker bellen. Daarnaast is het mogelijk om een extra controle in te plannen. Bij dringende vragen buiten het spreekuur om komen we op huisvisite.

 

Voor alle informatie van onze website overzichtelijk op een rij zie onze pagina met LINKS

moeders voor moeders
Jong en een kind
Krachtige verhalen