Gefeliciteerd: jullie verwachten een kind. Als partner kan dit soms anders voelen dan voor je zwangere vrouw. Zij ervaart al eerder de invloed van hormonen en lichamelijke veranderingen. Heel onze website is interessant voor je om door te lezen. Hieronder hebben we in ieder geval de belangrijkste punten op een rij gezet.
Zoek je gericht een onderwerp, kijk dan op de pagina: links
Landelijke folder zwanger met informatie en adviezen. Kijk ook op allesoverzwanger.nl
Controles. Het is fijn als je meekomt tijdens de zwangerschapscontroles. Om dat gemakkelijker te maken hebben we op woensdag spreekuur in de avonduren. Vanaf ongeveer 10 weken kunnen we naar het hartje van jullie kindje luisteren, een bijzonder moment om bij te zijn. Eerder in de zwangerschap is het al mogelijk om een echo te laten maken.
De eerste controle is uitgebreid en duurt ongeveer 60 min. Welke vragen we gaan stellen bij de eerste controle kun je vinden op: zwangerwijzer.nl. Bij de eerste controle gaan we het uitgebreid hebben over prenatale screening: bereid je voor door het lezen van de informatie die beschikbaar is zodat je een goede keuze kunt maken of je deze onderzoeken wel of niet wilt in de zwangerschap.
De vervolgcontroles duren 15 minuten, of langer indien nodig. Vraag aan Brigitte bij het plannen van de vervolgcontroles of ze meer tijd inboekt als dit nodig is. Bij ieder consult kijken we of de baby goed groeit, luisteren we naar het hartje en controleren we de bloeddruk van je vrouw.
Lees door wanneer je ons zeker moet bellen in de zwangerschap. Je kunt ons 24 uur per dag bereiken op 06-21531010.
Rond de 36 weken bespreken we wanneer je moet bellen als de bevalling begint. Het is handig om bij die controle mee te komen.
Of neem deel aan Centering Zwangerschap. Van de 10 bijeenkomsten is er eentje, die over de bevalling gaat, waar ook de partners bij aanwezig zijn. Daarnaast hebben we één bijeenkomst waarbij alle partners aanwezig zijn zonder de vrouwen, geleid door een vadercoach. Zo ga je goed voorbereid de bevalling en het ouderschap tegemoet. Alle partners zijn bij alle Centering Zwangerschap bijeenkomsten aan het begin of einde welkom om bij het buikenonderzoek te zijn. Centering Zwangerschap vervangt de controles na de 1e controle tot ongeveer 32 weken zwangerschap. Daarna komen jullie weer individueel bij ons op controle.
In de zwangerschap kun je de baby erkennen als jullie de baby jouw achternaam willen geven en jullie niet getrouwd zijn. Na de bevalling doe je aangifte bij de gemeente en kun je het gezag aanvragen.
Verder kan het nuttig zijn om samen naar een zwangerschapscursus. Er zijn ook cursussen speciaal voor mannen: vadercursus.nl of welcometomankind.nl.
Wat te regelen: www.rijksoverheid.nl/kindkrijgen. Kijk ook op onze website onder ‘zwanger’–> ‘te regelen’ om te zien wat we als verloskundigen in ieder geval aanraden om te regelen in de zwangerschap.
Op www.consumentenbond.nl/test/baby-kind/zwanger-dit-moet-je-regelen vind je ook een checklist. Je vindt bij de consumentenbond ook een lijst van boeken voor aanstaande vaders: www.consumentenbond.nl/zwanger/boeken-voor-aanstaande-vaders
De bevalling
De bevalling kan plaatsvinden tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Als je vrouw voor die tijd of daarna bevalt, verwijzen we jullie naar het ziekenhuis om onder leiding van de gynaecoloog te bevallen. De meeste kindjes worden geboren tussen de 40e en de 41e week. Als je binnen de normale bevalperiode weeën krijgt, kun je kiezen tussen een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling. Wij vinden het belangrijk dat de bevalling plaatsvindt op een plek waar jullie je het best op je gemak voelen. De weeën zullen dan beter doorzetten en ze zal minder pijn ervaren.
Wat van jou vooral verwacht wordt tijdens de bevalling is dat je er bent en haar omgeving rustig maakt zodat je vrouw/vriendin zich goed kan ontspannen. Zet mobieltjes en andere apparaten uit, demp het licht, streel of masseer haar zachtjes en vertel haar ten alle tijden dat ze het heel goed doet. Ook een warm bad of douche kan haar helpen goed te ontspannen. Al deze tips zullen de oxytocine-aanmaak bevorderen wat de bevalling versnelt en prettiger maakt. Soms is een ruggenprik of morfinepomp een oplossing: Meer informatie over pijnbestrijding.
Contact met je baby
De baby leert je tijdens de zwangerschap al kennen. Door tegen hem/haar te praten en zachtjes met je handen op de buik met jullie baby te spelen zal hij/zij na de bevalling sneller reageren op je stem, omdat er herkenning is van voor de geboorte. Na de bevalling prenten baby’s de geur van hun ouders/verzorgers sterk in. Het is daarom goed om jullie kindje na een uur bij mama te hebben gelegen ook nog een half uurtje aan papa te laten wennen. Hij/zij kan dan daarna verder verzorgd en aangekleed worden.
Kraamtijd
Vaders/partners hebben na de bevalling recht op geboorteverlof. Door de bevalling sla je vaak een nacht over en de dagen daarna heb je het in de regel erg druk met visite, aangeven, kaartjes regelen en extra dingetjes die nog nodig zijn in huis halen. Het is meestal fijn om samen met je vrouw van de kraamverzorgster te leren hoe je de baby moet verzorgen en de tijd te nemen om aan jullie nieuwe leven te wennen.
Lees meer over de kraamtijd in de folder: net bevallen, de eerste zes weken na de bevalling.
Vragen? Problemen? Bellen! Heb je een acuut probleem, wacht dan niet en neem meteen contact met ons op via het spoednummer: 06-21531010. Op de signalenkaart lees je wanneer je zeker moet bellen.
Bij vragen die geen spoed betreffen kun je ons tijdens het telefonisch spreekuur bellen, dagelijks van 19 tot 20 uur ook op 06-21531010.
Zijn er nog vragen, laat het ons weten op het spreekuur of de dienstdoende verloskundige op 06 – 21 53 10 10.